Informatie

In 2020 vragen we speciaal aandacht voor kinderen. Bij het kerkasiel en ook nu gaat het ons erom dat er in het asielbeleid prioriteit gegeven wordt aan kinderen en wat zij nodig hebben om zich te kunnen ontwikkelen tot gave en begaafde volwassen mensen. Wij willen er alles aan doen om te voorkomen dat hun ontwikkeling wordt belemmerd en beschadigd door jaren van onzekerheid, voortdurende verplaatsingen of erbarmelijke omstandigheden. Onderzoeken hebben aangetoond dat deze onzekerheden veel met kinderen doen en schade kunnen aanrichten.

Kinderen die al veel mee hebben gemaakt – ze hebben moeten vluchten voor armoede, geweld, onderdrukking – kunnen daarvan herstellen als hun tijdig veiligheid, vertrouwen, zekerheid, perspectief wordt geboden. Investeren in kinderen is investeren in de toekomst van onze wereld.

Daarom kwamen en komen we op voor in ons land gewortelde kinderen. En daarom komen we ook op voor de meest kwetsbare kinderen in de vluchtelingenkampen in Griekenland.

Kinderen eerst

In de vluchtelingenkampen op de Griekse eilanden dreigt een catastrofe. Zonder solidariteit van de EU-lidstaten is het voor Griekenland een onmogelijke opgave om de tienduizenden vluchtelingen in de kampen op de Griekse eilanden in veiligheid te brengen. Daarom pleitten 13 humanitaire organisaties ervoor om 500 kinderen over te nemen en veilige opvang te bieden in Nederland. Lees meer >

Kinderpardon

Staatssecretaris Broekers-Knol van Justitie en Veiligheid maakte in februari bekend dat ruim de helft van de kinderen die een aanvraag deden voor de Afsluitingsregeling van het Kinderpardon een verblijfsvergunning heeft gekregen. Martin Vegter van Defence for Children is bij voor deze kinderen, maar teleurgesteld over het feit dat ruim 500 kinderen geen vergunning hebben gekregen. “Voor hen geldt ook dat zij al vele jaren in Nederland een leven hebben opgebouwd.” Lees meer >